בית הספר לשיקום

טראומה והחלמה: שיקום רגיש טראומה בבריאות הנפש – תיאוריה ופרקטיקה​

על הקורס

מחקרים מראים כי רבים מהמתמודדים עם מחלות נפש והפרעות נפשיות חוו בעברם טראומות (48%-98%), ורבים סובלים מתסמינים פוסט טראומטיים (26%-40%) העשויים להשפיע על תהליכי השיקום וההחלמה (Mueser et al., 2004; 1998).  עם זאת, מחקרים גם מראים כי צמיחה פוסט טראומטית, קידום משמעות בחיים, והעלאת יכולת התמודדות- כל אלו תהליכים אפשריים בבריאות הנפש, לצד האפשרות של החלמה (Mazor, Gelkopf, Roe, 2018 Mazor, Gelkopf, Roe & Mueser, 2016;). תהליכים אלו תלויים בהיבטים מגוונים הקשורים לאדם, לסביבתו, ולאיש השיקום והתהליכים שהוא מאפשר ומקדם בעבודה השיקומית רגישת הטראומה. יכולתו של האדם להגדיר את עצמו מעבר להתמודדותו הנפשית ולראות לצד החלמתו, גם את צמיחתו באמצעים שונים- כל אלו עומדים בבסיס הקורס הנוכחי.

הקורס יתמקד בהיבטים מגוונים הנוגעים לעולם בריאות הנפש והמפגשים האפשריים עם תופעות מעולם הטראומה; התמודדות עם סימפטומים של מחלת נפש לצד מצבי דחק ומשבר, תהליכי חיפוש משמעות, סגנונות התמודדות, וצמיחה. בנוסף, תהיה התמקדות בקשר בין התיאוריה לבין הפרקטיקה, היכרות עם מודלי-עבודה רגישי טראומה וכלי עבודה אשר מותאמים לעולם השיקום, ואפיון תהליכים שיקומיים ייחודיים. תשומת לב מיוחדת תינתן לנושא הטראומה המינית, הרצף השיקומי-טיפולי, וידע מניסיון.

הקורס מתבסס על תיאורי מקרה מהשטח של הסטודנטים, ניתוחם ודיון פעיל בכתה, תרגול, ולבסוף תהליך הדרכתי- סדנאי בסיום כל יום.

מטרות הקורס:

  • הסטודנטים ידעו לזהות, לקשר, ולהדגים תיאוריות של טראומה והקשרן לתהליכי שיקום והחלמה בקהילה. 
  • הסטודנטים ידעו להסביר, לזהות, לאמוד, וליישם תהליכים רגישי טראומה בשדה שיקום בריאות הנפש, באמצעות כלים מבוססי ראיות הנמצאים בשימוש יום יומי בשדה השיקום בקהילה (כגון תוכניות שיקום וכיוב’).
  • הסטודנטים ידעו לתאר, להסביר, ולבחון את רצף הטיפול-שיקום בבריאות הנפש. הסטודנטים יוכלו לפרט ולציין את הקשר בין הלמידה התאורטית וידע מניסיון, למתרחש בשטח עבודתם (לדוגמה: כיצד לעבוד באופן יעיל באמצעות הפנייה לגורמי טיפול מומחים תוך שמירה על רצף שיקומי).

מבנה הקורס:

הקורס כולל 12 מפגשים, בני  6 שעות אקדמיות, כאשר בשעתיים האחרונות תתקיים סדנת הדרכה בשתי קבוצות.

משתתפים:

הקורס מיועד לעד 30 אנשי מקצוע ובעלי ידע מניסיון מהדיסיפלינות השונות: עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, מרפאים בעיסוק, מטפלים באומנויות, פסיכותרפיסטים וכיו”ב, העובדים במסגרות שיקומיות בקהילה.

דרישות הקורס:

  • נוכחות חובה ב 90% מהשיעורים.
  • השתתפות פעילה בשיעורים, בדיונים, בקבוצת ההדרכה ובתרגולים בכיתה
  • הגשת עבודה מסכמת

תנאי קבלה

  • איש מקצוע העובד לפחות חצי שנה במסגרת שיקום, בכל אחד מהתחומים במערך השיקום של בריאות הנפש בקהילה
  • כמות המשתתפים בקורס מוגבלת, הזדרזו להירשם.

נגישות בקרייה האקדמית אונו

© כל הזכויות שמורות – הקריה האקדמית אונו

תפריט נגישות

רשות המסים בישראל היא גוף ממשלתי, העוסק בגביית מסים בישראל ששייך למשרד האוצר.

רשות המסים מאחדת את אגפי המס השונים: מס הכנסה, מיסוי מקרקעין, מס ערך מוסף, מס קנייה, מכס ומס בולים.
הרשות מספקת שירותים בנושאי רפורמות, מוסדות ללא כוונת רווח וכן מידע למעסיקים, למייצגים ולציבור.

החטיבה משפטית ברשות המסים מטפלת בנושאים הן במישור האזרחי והן במישור הפלילי.

במישור הפלילי מטפלת בהכנה וניהול של תיקים פליליים הנוגעים לעבירות מס מהותיות במע”מ ומכס, וכן בעבירות בסיסיות במס הכנסה, מע”מ ומכס.