shikum Logo

תרגול מיינדפולנס להתמודדות עם לחץ במציאות מטלטלת משותפת

המציאות של חיינו כיום נקראת shared traumatic reality, shared tragic reality  , shared stressful reality  Dekel & Baum,2010)), במונחים שלי מציאות מטלטלת משותפת. זאת מציאות בה איש השיקום הן מסייע לאנשים אשר נפגעו, ולצד זה מאוים באופן אישי ובמקרים מסוימים אף נפגע מאותו אירוע. כך, שני הצדדים חולקים ומושפעים מאותה טראומה, לחץ, בלבול, כאוס, כאב וחולקים פגיעות משותפת.

בחודשים אחרונים למדנו הרבה איך להגיש עזרה מתאימה ללקוחות שלנו. אבל שאלה לא פחות חשובה היא: מה איתנו? למה אנחנו זקוקים כרגע?. במצבים סוערים ,ובמיוחד בימים מורכבים ומטלטלים כפי שאנו חווים בתקופה האחרונה, על איש השיקום להגביר את המודעות והדאגה העצמית על מנת להיות מסוגלים לתת מעניים מקצועיים. פיתוח תשומת לב לחוויה הנוכחת שלנו תורמת ליכולת שלנו לתת מענה מתאים לכלל הצרכים העולים במציאות מורכבת זו. מילת מפתח היא "בחירה". בחירה שתאפשר לנו חופש להגיב ולפעול באופן שמיטיב איתנו ועם הסובבים.

מחקרים אקדמיים רבים שנעשו בשנים אחרונות מעידים על ההשפעות המיטיבות של תרגול מיינדפולנס בחיי היום יום. מיינדפולנס, היא מודעות העולה מהפניית תשומת לב המכוונת להווה באופן פתוח וסקרן ולא שיפוטי, היא עדשה הומנית וחומלת דרכה אפשר להבין את האדם, המעביר מסר חשוב על אפשרות לבנות עולם יותר טוב, עולם בנוי על תודעה מיומנת ולב פתוח. מסרים אלו מתחברים לגישת החלמה, לראיה של סבל אנושי, והאפשרות להתגבר עליו ולבנות חיים מספקים בחברה.

תרגול מיינדפולנס מסייע בהיבטים הבאים:

• הגברת החוסן והרווחה הנפשית ,הגברת היכולת להכיל מצבים קשים והיכולת לתפקד בתנאי אי וודאות,
  • הפחתת מתח ,לחץ ,דאגה, חרדה, דיכאון.
  • פיתוח יכולת להתמודדות עם כאב פיזי ונפשי, שיפור ביכולת הקשב, הגברת הסבלנות ויכולת ריכוז, וירידה בתגובות אימפולסיביות לצד לשיפור בתפקוד המערכת החיסונית.
  • עלייה בהתנהגות פרו-חברתית וירידה ברמת האלימות, בהירות מחשבה, וויסות רגשי, חשיבה יצירתית ובחירות מועילות.
  • פיתוח תשומת לב המאפשר מפגש צלול עם החוויה הנוכחת שלנו כך שניתן יהיה להרגיע מצבים שונים (כולל מצבים סוערים) מתוך בחירה ולא כתגובה אוטומטית. בכך תרגול מיינדפולנס יכול לעזור לנו למצוא אי של יציבות בלב הסערה.
  • תרגול מיינדפולנס מעניק כלים להתמודדות עם אי ודאות,פיתוח חוסן נפשי, שלווה ויציבות פנימית גם בזמנים מאתגרים

עם זאת חשוב להגיד, שתרגול מיינדפולנס דורש זמן והתמדה כדי שיהפוך לעוגן משמעותי בחיים. אנשים שיבחרו להשתתף בקורס זה , חשוב שידעו שכמו כל שריר, הדבר דורש השקעה, מחויבות ונכונות לתרגול וללמוד שפה חדשה.

מטרת הקורס:

קורס זה מוצע בימים מטלטלים אלו, כשמתחילים להרגיש עומס ועייפות מהמצב הנוכחי המתמשך , דווקא במצב זה חשוב שנדע לתמוך בעצמינו ובסובבים אותנו ושנדע למצוא יציבות ועוגנים בלב הסערה גם במישור האישי וגם במקצועי.

לצד מציאות מורכבת זאת, אנחנו מודעים לרצון של אנשי מקצוע בתחום להעביר את הלמידה החווייתית האישית אל המרחב השיקומי. הכשרת אנשי מקצוע בתחום השיקום לעבוד עם התערבויות מבוססות מיינדפולנס מבורך מאוד, במיוחד בשל החיבור המשמעותי שקיים בין גישת החלמה לגישות מבוססות מיינדפולנס. עם זאת יישום תרגול והתערבויות מבוססות מיינדפולנס נמצא לא יעיל ואף מזיק אם מועבר באופן לא מקצועי . כמו כן, עבודה מבוססת מיינדפולנס עם אנשים המתמודדים עם מחלות נפשיות מהווה שלב ב' בלמידה ונדרשת מיומנות ותרגול מעמיק ולאורך זמן. לכן, בהתחשב בכך ועל מנת לתת מענה לסקרנות ולעודד אנשי שיקום להעמיק את הידע בתחום זה, הקורס יאפשר דיון ביקורתי על היבטים אלו.

מבנה הקורס:

הקורס יתקיים בימי חמישי, החל מה 16.5.24 בין השעות 9.30-15.00 ויסתיים  ב 4.7.24

• כל מפגש יכלול תרגול מונחה בישיבה, בשכיבה או בתנועה, שיתוף באשר ההתנסות התרגולית ולמידה על נושא המפגש בעזרת דיון פתוח לצד דיון ביקורתי מקצועי.
  • יינתנו תרגילי בית, חוברת מלווה לקורס, והקלטות שמע עם הנחיות לתרגול בבית.

חלק ראשון 9.30-13.00    למידה חווייתית של תרגול ושיח:

• ללמד את המשתתפים לטפח כוחות ואיזון פנימי וזאת על ידי לימוד ותרגול של מיומנויות של עצירה (בלי לפעול באוטומט), של תשומת לב ומפגש אמיץ עם החוויה הנוכחת שלנו לצד קבלה.
  • ללמד את המשתתפים להכיר לעומק את המנגנונים הפיזיולוגים ופסיכולוגיים של לחץ.
  • ללמד את המשתתפים, להתוודע לדפוסים אוטומטיים לא מיטיבים במצבי מתח ובכלל, להניחם ולבחור להגיב ולפעול בהקשבה ובדרך נאמנה לעצמם, למי שהם רוצים להיות בעולם.

כמו כן קורס זה מוצע דווקא לאנשי שיקום לא רק כמשאב/תמיכה אישית במציאות הנוכחית אלה גם על מנת לאפשר להם ללמוד להיות במגע באופן קשוב ומודע יותר עם המחשבות, הרגשות והתחושות שעולות במהלך העבודה ומתוך זה להגיב ממקום מתבונן ומקצועי. כך, גם אנשי שיקום יוכלו לבחור דרכים מיטיבות לטפח ולסייע ברווחתם העצמית וביכולתם המקצועית (ליבליך, 2018)

חלק שני 13.30-15.00 דיון ביקורתי האם וכיצד מיומנויות ליבה של תרגול מיינדפולנס יכולות לתרום לעבודה שיקומית בתחום בריאות הנפש.

• בכל מפגש נבחר מיומנות ספציפית אחת, אשר תרגלנו בשיעור או במהלך השבוע הקודם, ונבחן את התאמתה לעבודה מול מתמודדים ומשפחות. האם זה מתאים? למי? באיזה תנאים?
  • בסוף הקורס תתאפשר חשיבה ביקורתית האם וכיצד ניתן ליישם במקצועיות את מה שנלמד באופן חוותי בקורס, וכן מה נחוץ על מנת להמשיך, ללמוד, ולתרגל בכדי להציע התערבויות מבוססות מיינדפולנס בדרך מקצועית ותורמת.

קורס זה לא מסמיך אנשי מקצוע לעבוד עם התערבויות מבוססות מיינדפולנס.

משתתפים:

• עד 30 משתתפים, אנשי מקצוע, מתאמי שיקום ומנהלים, עם לפחות שנה וחצי ניסיון בתחום ועם ניסיון מועט או ללא הכרות כלל עם תרגול מיינדפולנס, שרוצים ללמוד לטפח קשיבות/מיינדפולנס במציאות מטלטלת משותפת.
  • השתתפות בקורס דורשת פניות והתחייבות להשתתפות מלאה בכל המפגשים.
  • כל משתתף יעבור ראיון אישי בזום על מנת לבדוק את התאמתו לתוכנית.

דרישות הקורס

• נוכחות חובה בכל המפגשים
  • על כל משתתף להביא מזרון יוגה לכל שיעור.
  • כדי להפיק תועלת מהקורס, חשוב מאד להקדיש זמן לתרגול אישי בכל יום (בין 15 ל30 דקות).
  • תרגיל מסכם להגשה בסוף הקורס

ריכוז והנחיית הקורס: אנדראה פינארט, MSW עו"ס עם ניסיון רב בתחום הטיפול, השיקום ,הדרכה והכשרת צוותים בתחום בריאות הנפש בכלל ובשיקום בפרט. מתרגלת מדיטציה כ-9 שנים. בוגרת התוכנית תרפיה מבוססת מיינדפולנס באוניברסיטה בר אילן. בוגרת תוכנית ההכשרה למנחי מיינדפולנס בגישת MBSR של מכון מודע – הבינתחומי הרצליה – אוניברסיטת רייכמן. מרצה באוניברסיטה העברית בביה"ס לעו"ס ובביה"ס הארצי לשיקום שילוב והחלמה בבריאות הנפש בקרית האקדמית אונו. עוסקת בפסיכותרפיה הומנית אינטגרטיבית מבוססת מיינדפולנס בירושלים ובמודיעין. מטפלת emdr. מנחה סדנאות מיינדפולנס.

בתקופות סוערות, חוזרים לפשטות, הפשטות של הנוכחות